lu.se

Vattenhallen Science Center

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Årskurs 4-6


Inspirationsbesök

Vid ett inspirationsbesök planerar Vattenhallens personal fritt bland aktiviteterna och program presenteras när ni kommer hit. 

Astronomi

Ett besök till planetariet tar omkring 50 minuter och visningen hålls av en astronom eller astronomistudent. Före visningen har vi en inledning och efteråt finns det möjlighet till en frågestund för besökarna. Det finns möjlighet att kombinera en visning i planetariet med ett experimentbesök i Vattenhallen. 

Experiment med vatten

Eleverna provar och upplever våra olika vattenstationer. I vattenkraftverket får de dämma vatten och prova sig fram hur vattnets rörelse får lampor att lysa. Med provrör, pipett, matolja och färgat vatten iakttar vi vad som händer i ett provrör. Vi talar om vad som är tyngst, lättast, flyter, sjunker och förklarar vad densitet är. Vidare görs jättesåpbubblor där samarbete gynnas för att få så stora bubblor som möjligt.  

I en demonstration ”Luft & vatten” visas flera mindre experiment som illustrerar att vatten också finns i luften - vi skapar moln!

Kemiska reaktioner

Eleverna får blanda råvaror från skafferiet och utföra enklare kemiska experiment. Övningen ger förståelse för att ämnen som blandas kan ge upphov till nya ämnen. Vi iakttar och sätter ord på upplevelser och vad som händer i de olika momenten. 

Konstruktion

Eleverna bygger två- och tredimensionella strukturer i ett byggsatsmaterial som heter 4DFrame. Under handledning byggs geometriska former och konstruktioner i olika skalor, till exempel höga torn, broar, molekyler, raketer och mönster. Det finns även utrymme för eleverna att släppa loss sin kreativitet.

Medicinsk teknik

Vi utgår från vår temautställning Medicon Alley som handlar om medicinsk teknik och forskning i Lund. Eleverna får genom våra experimentstationer tomografen och tarmkanalen uppleva hur våra kroppar ser ut inuti och de får prova på medicinsk utrustning som ultraljud, stetoskop och blodtrycksmätning. 

Programmering för alla

I programmeringsmiljön Kojo utför vi övningar som är utvecklade för att barn snabbt och lätt ska komma igång att programmera. Men vi börjar med dansprogrammering för att därefter gå över till att styra en sköldpadda som rör sig på datorskärmen. Kommandona är på svenska och förenklade så att alla ska förstå. Inga förkunskaper krävs, alla lär sig programmera utifrån sin nivå. Eleverna arbetar individuellt eller i par med handledning av en student. 

Mer om programmering och länkar till Kojo >  Bokningsförfrågan

E-mejlformulär; *obligatoriska fält. 
Obs! när alla obligatoriska fält är ifyllda så kommer du till en sida som bekräftar att mejlet har gått iväg! 
 

När du fyller i nedanstående bokningsförfrågan samtycker du till vår policy för Hantering av personuppgifter 

  

*Välj vilket besök ni vill göra:
*Tidigare besök:Priser - besök 2 timmar

 • Grupp 1-10 personer - 750 kr
  Från 11:e besökaren tillkommer 50 kr/person.
  Medföljande vuxna betalar ej. 
   
 • Astronomibesök 1 timma - 800 kr
  Plantariet kan ta emot max 30 personer och har plats för 1 rullstol.
   

Observera: 
Detta är riktpriser - för exakt prisuppgift för ert besök, tala med oss.
   

Här hittar ni e-mailformulär för bokningsförfrågan


ÅRSKURS 4-6

Skolprojekt ExperimentExpressen 

Sparbanksstiftelsen Skåne och Stiftelsen Gripen ge skolor möjligheten att ge sina elever i åk 4-6 ett besök av ExperimentExpressen på skolan.

 • Sparbanksstiftelsen Skånes besök riktar sig till årskurs 4-6 på skolor i Bjuv, Klippan, Landskrona, Svedala, Trelleborgs, och Perstorps kommun.
 • Stiftelsen Gripens besök riktar sig till årskurs 4-6 på skolor i Båstad, Höganäs, Åstorp, Ängelholm och Örkelljungas kommun

Obs! Anmälan görs på skolprojektets hemsida