lu.se

Vattenhallen Science Center

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

PLANETARIET I LUND

Idag lever många familjer i eller nära städer och detta gör det svårt att hitta en tillräckligt mörk plats för att kunna se stjärnhimlen så som våra förfäder betraktade den. Stjärnor, planeter ochVintergatans ljusa band över natthimlen försvinner bland ljuset från gatulampor och annan ljusförorening. Därför uppskattar vi alla att få komma in i Planetariet där stjärnhimlen visas upp på kupolen ovanför besökarna.

Planetariet har funnits i Lund i över 40 år, först som en del av Lunds Observatorium nere i Stadsparken, sen flyttade den med Institutionen för astronomi upp till Sölvegatan 27. Sedan 2010 hittar du Planetariet inne i Vattenhallen Science Centers stora experimenthall. 

Den optomekaniska GOTO projektorn har ersatts med modern digital teknik som kan simulera stjärnhimlen i olika våglängder och som gör det möjligt för oss att flyga ut till både planeter och avlägsna stjärnor och galaxer. 

Alla visningar sköts av astronomer från Institutionen för astronomi och teoretisk fysik, Lunds universitet.Planetariet i Vattenhallen är ett samarbete mellan Naturvetenskapliga fakulteten, Institutionen för Astronomi och Teoretisk fysik och Lunds Tekniska Högskola.

Sidansvarig: Vattenhallen Science Center


Mindre grupper kan förbokas

Antal platser i planetariet har begränsats med anledning av restriktioner kring COVID-19. 

Max antal besökare i planetariet samtidigt är 8 vuxna (eller 12 skolbarn). 

Boka planetarievisning

Skolklasser, lärargrupper, klubbar och andra astronomiskt intresserade grupper kan boka enskilda visningar i planetariet. 

Bokning av grupp för visning i planetariet görs i samråd med vår personal och beror av tillgången på astronomipersonal.  

Det finns utrymme för en manuell eller mindre eldriven rullstol. Vid behov av mer utrymme för rullstolar alternativt permobil, vänligen kontakta oss.

Pris/visning

För att besöka planetariet betalar ni inträde till Vattenhallen samt biljett till en visning. Information om öppettider, visningar och biljettpriser för allmänheten hittar ni under Besök oss.  

Pris/visning för
S
kolor/föreningar/privata sällskap

Visning dagtid: 800 kr/visning, exklusive moms

Visning efter kl 17:00: 1200 kr/visning, exklusive moms

För företag och skolor

För visning under ett Företagsevent, se eventsidan.

För visning under ett Skolbesök, se skolsidan/välj årskurs.

Kontakt

För övriga frågor mejla: kontakt@vattenhallen.lu.se