lu.se

Vattenhallen Science Center

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Årskurs F-3


Nobelväskans hemlighet - V47-51 & V 2-7 (2019-20)

Tidsklockan tar oss med på en resa genom tid och rum. Vi anländer till en tågstation i San Remo år 1885 där vi hittar Alfred Nobels väska. Väskan leder oss vidare till ett laboratorium där vi experimenterar och hjälper Alfred att lösa ett problem. 

Vattenhallen erbjuder under V47-51 (2019) & V2-7 (2020) skolbesöket Nobelväskans hemlighet. Ett spännande program som tar omkring 60 minuter, där eleverna får följa med på en resa genom Nobels värld och uppfinningar. Efter tidsresan får eleverna guidning i Vattenhallens övriga verksamhet under omkring 50 minuter. 

Nobelväskans hemlighet är ett Skolprogram för årskurs 1–3, framtaget av Nobelmuseet i Stockholm och har framgångsrikt vandrat i landet, på museer och science centers. 

Boka ert besök för Nobelväskans hemlighet i bokningsformuläret på denna sida!

Mer om Nobelväskans hemlighet hittar du på: Nobelväskans hemlighet 


Inspirationsbesök

Vid ett inspirationsbesök planerar Vattenhallens personal fritt bland aktiviteterna och program presenteras när ni kommer hit. 

Astronomi

Ett besök till planetariet tar omkring 50 minuter och visningen hålls av en astronom eller astronomistudent. Före visningen har vi en inledning och efteråt finns det möjlighet till en frågestund för besökarna. Det finns möjlighet att kombinera en visning i planetariet med ett experimentbesök i Vattenhallen. 

Experiment med vatten

Eleverna provar och upplever våra olika vattenstationer. I vattenkraftverket får de dämma vatten och prova sig fram hur vattnets rörelse får lampor att lysa. Med provrör, pipett, matolja och färgat vatten iakttar vi vad som händer i ett provrör. Vi talar om vad som är tyngst, lättast, flyter, sjunker och förklarar vad densitet är. Vidare görs jättesåpbubblor där samarbete gynnas för att få så stora bubblor som möjligt.  

I en demonstration ”Luft & vatten” visas flera mindre experiment som illustrerar att vatten också finns i luften - vi skapar moln!

Kemiska reaktioner

Eleverna får blanda råvaror från skafferiet och utföra enklare kemiska experiment. Övningen ger förståelse för att ämnen som blandas kan ge upphov till nya ämnen. Vi iakttar och sätter ord på upplevelser och vad som händer i de olika momenten. 

Konstruktion

Eleverna bygger två och tre dimensionella former i ett byggsatsmaterial som heter 4DFrame. Under handledning byggs vissa gemensamma former, det finns även utrymme för att släppa loss kreativiteten. De får även bygga ett 3D-pussel med kuddar. Rätt ihopsatt visar pusslet en husvägg i genomskärning. 

Matematik i allt

Eleverna bygger olika geometriska former med byggmaterialet 4DFrame. Konstruktioner skapas i både två och tre dimensioner och tillsammans sätter vi ord på de olika formerna. Begrepp anpassas till grupp och ålder, som till exempel trehörning, triangel, fyrhörning, kvadrat, rektangel.

De får också skapa geometriska formerna genom att ställa sig i olika formationer med sina kamrater. Övningen sker på vår stora scen och de kan se vilka former de skapar på en bildskärm.

I mindre grupper gör vi olika övningar med taluppfattning då barnen letar, räknar och jämför antal föremål under gemensam handledning. 

Programmering för alla

Med dans och datorer får eleverna lära sig grunderna i hur datorer styrs tillsammans med Inga Ingenjör. Inga Ingenjör är huvudperson i boken Inga och Leo löser allt och de har många idéer på olika uppfinningar. Nu har de blivit nyfikna på programmering! 

När man ska styra datorer är det viktigt att ge instruktioner i rätt ordning och ofta behöver man vara lite klurig och använda matematik för att få datorn att göra vad man vill. Under besöket får eleverna dansa programmeringskod, styra spel med skedar och äpplen, testa en robot och programmera på riktigt med Kojo. 

Komma igång med Kojo > 
Ladda ner och prova på.Bokningsförfrågan

E-mejlformulär; *obligatoriska fält. 
Obs! när alla obligatoriska fält är ifyllda så kommer du till en sida som bekräftar att mejlet har gått iväg! 
 

När du fyller i nedanstående bokningsförfrågan samtycker du till vår policy för Hantering av personuppgifter 

  

*Välj vilket besök ni vill göra:
*Tidigare besök:Priser - besök 2 timmar

 • Grupp 1-10 personer - 750 kr
  Från 11:e besökaren tillkommer 50 kr/person.
  Medföljande vuxna betalar ej. 
   
 • Astronomibesök 1 timma - 800 kr
  Plantariet kan ta emot max 30 personer och har plats för 1 rullstol.
   

Observera: 
Detta är riktpriser - för exakt prisuppgift för ert besök, tala med oss.
   

Här hittar ni e-mailformulär för bokningsförfrågan