Hoppa till huvudinnehåll

Programmeringsuppdrag

Programmera som praktik

Eftersom vi lever i en digital värld, ja faktiskt är vi mitt i en stor digital samhällsrevolution är programmering en kompetens som är och kommer att vara mycket eftertraktad på arbetsmarknaden en lång tid framöver.

Ett mycket bra alternativ till praktik kan vara att låta eleverna fördjupa sig i programmering. Vi erbjuder fritt två utbildningspaket i programmeringsspråket Python inriktat mot antingen matematik eller klimat.

Låt eleverna samarbeta och hjälpa varandra. När de klarat av några av våra uppgifter kanske de vill prova på att göra något helt eget. Uppmuntra processen och jubla över resultatet! Att programmera i yrkeslivet utmanar kreativitet, problemlösning, logiskt tänkande och noggrannhet. Hur duktig man än är så blir det nästan aldrig som man tänkt sig från början. Man får vara lite envis för att hitta felen i sin kod men när man lyckas blir man riktigt glad.

Är dina elever nyfikna på hur det är att läsa programmering på högskolenivå? Låt dem titta på ett par av Björn Regnells föreläsningar. Länk.


Lär dig programmera

Vi använder programspråket Scala och utvecklingsmiljön Kojo – här hittar du Programmeringsuppdrag i Kojo


Kom igång med Micro:bit

Micro:bit är en mikrokontroller (en liten dator) som du kan programmera för att visa text och bild, reagera på knapptryckningar eller spela musik. Det går även att göra mer avancerade saker som att använda sensorer, trådlös kommunikation och koppla in externa komponenter.

Micro:bit kan programmeras med blockprogrammering (rekommenderas), javascript eller python och all programmering sker i webbläsaren.

En liten dator med stora möjligheter (ny flik)
Sollentuna kommun, Utbildningskontoret

Let's Code (ny flik, på engelska) 
Microbit.org 


Programmeringsuppdrag i matematik

Via denna länk hittar du uppdrag för enkel programmering i Python för elever på högstadiet och gymnasiet:


Programmeringsuppdrag för klimatet

Via denna länk hittar du uppdrag för enkel programmering i Python för elever på högstadiet och gymnasiet:

  •  Python där vi använder öppen miljödata (ny flik), till exempel från satelliter och väderstationer för att med programmering undersöka intressanta frågor relaterade till FNs globala mål.
     LU Miljödataprogrammering. 

Koll på Kol

Obs! du behöver ett google-konto för att kunna öppna Koll på Kol.


Designa din egen bro

Bridge Designer ger dig en realistisk introduktion till teknik genom en autentisk, praktisk designupplevelse. Denna programvara ger dig verktygen för att modellera, testa och optimera en bro, baserat på realistiska specifikationer, begränsningar och prestandakriterier.

Här kan du ladda ner och läsa om hur Bridge Design fungerar (ny flik, på engelska).


Grundkurs i programmering med professor Björn Regnell, LTH.

Hela universitetskursen finns som 47 avsnitt, på YouTube, klicka på bilden för att starta och lära dig programmera. (YouTube, nytt fönster).


Sidansvarig: Vattenhallen Science Center | 2021-08-10