lu.se

Vattenhallen Science Center

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Utställningar

Vattenhallens utställningar uppmärksammar viktiga ämnen inom dagens forskning och i vårt samhälle. De är interaktiva, du får själv prova på tekniker som att utföra en titthålsoperationer, göra en ultraljudsundersökning eller skjuta protoner och kittla elektroner.

Efter ett besök vill vi att du har fått en förståelse för och ett nytt perspektiv på hur tekniken fungerar inom områden som matsmältningen i vår kropp, medicinsk teknik eller materialforskning vid ESS och MAX IV.


Barnrummet - en upplevelse för de yngsta


Medicon Alley

- en utställning om medicinsk teknik och forskning i Lund
 
Idag kan vi se in i människokroppen med allt större detaljrikedom. Vi kan upptäcka sjukdomar i ett tidigare stadium och behandla dem med större precision. Med utställningen Medicon Alley vill vi på ett lustfyllt sätt inspirera barn, ungdomar och allmänhet att se hur finurligt man kan använda den senaste tekniken för att förebygga och bota sjukdomar. 

Som besökare kan du prova på vad olika medicinska tekniker innebär genom att prova på ultraljud, titthålsoperation eller EKG. Du kan också få en känsla för hur man kan se in i kroppen med hjälp av teknisk apparatur som används inom sjukvården idag eller prova utrustning som används dagligen i vår vårdcentral. 


Tarmkanalen

- matens resa genom kroppen 

Utställningen tar oss med på en interaktiv resa genom vårt matsmältningssystem från munnen och hela vägen ner till ändtarmen. På vägen får vi se hur det går till när det blir hål i tänderna och trycka oss igenom den trånga matstrupen. Vi får undersöka den supersura magsäcken och lära oss vad tarmludd är och varför det är så himla viktigt. Vi får också besöka tarmarnas viktigaste och mest talrika invånare! 

Vad består mat av, hur påverkar den oss och hur blir den egentligen till energi i våra celler? Varför har vi saliv och var kommer den ifrån? Vad är det som skyddar magen från den sura magsaften? Varför fiser vi och hur blir egentligen bajs till? Svaren på dessa frågor och massor av annat kan du snart finna i vår utställning Tarmkanalen - matens resa genom kroppen. 


Skjuta protoner och kittla elektroner

- en interaktiv utställning om ESS & MAX IV

Många av oss känner till att ESS och MAX IV kan beskrivas som jättemikroskop - fast mycket bättre. Kanske har vi också hört talas om att ESS och Max IV med hjälp av neutroner respektive synkrotronljus ska kunna blicka in i kroppens och materians minsta beståndsdelar som celler, proteiner, halvledare och andra ämnen. I denna utställning får pingisbollar, järnkulor och golfbollar representera elektroner, protoner och neutroner.

Trumma loss elektroner, skjut protoner i spallationsexperimentet och kittla elektroner i lagringsringen. Genom dessa interaktiva experiment kan du få en känsla för och inblick i den forskning som utförs vid (och kommer att utföras) världens hittills största materialforskningsanläggningar.