Hoppa till huvudinnehåll

Tolvfingertarmen

Tolvfingertarmen finns i början av tunntarmen och den har fått sitt namn eftersom den är ungefär tolv fingrar bred - eller cirka 25 cm. Det är den första delen av tunntarmen. Här blandas maten med en gulfärgad vätska (galla från levern och bukspott från bukspottkörteln) som hjälper till att sönderdela matens kolhydrater, fetter och proteiner i mindre beståndsdelar. Dessa kemiska “saxar” kallas också för enzymer. 


Levern

Levern är som en kemisk fabrik i kroppen.  Där tillverkas bland annat den gula gallan som bryter ner fettet i den mat vi äter. Där tillverkas också enzymer som bildar proteiner av aminosyror. Andra enzymer som bildas i levern kan göra om till exempel kolhydrater till fett eller proteiner till socker. I levern lagras också näringsämnen - till exempel energi i form av glykogen. När kroppen signalerar att energin behövs kan den tömmas ut i kroppen. 

En annan viktig uppgift för levern är att ta hand om giftiga ämnen och bryta ner dem. Det kan vara gifter vi fått i oss med maten eller läkemedel. 


Galla

Gallan innehåller bland annat ämnen som precis som diskmedel kan finfördela fettet. Det gör att enzymer från bukspottkörteln lättare kan bryta ner fettet i mindre beståndsdelar så vi kan använda det som energi i kroppen. I gallan finns också annat, till exempel salter och en del avfallsprodukter som inte kan lämna kroppen genom urinen utan i stället gör det via gallan. Gallan samlas upp och koncentreras i en liten blåsa på leverns undersida, och varje gång när vi äter töms innehållet ut i tolvfingertarmen. Ungefär en halv deciliter galla får plats i gallblåsan. 

När du blir äldre kan det bildas små gallstenar i gallblåsan. De består av ämnen från gallan som blivit så koncentrerade att de omvandlats till små runda och hårda “stenar”. Är gallstenarna för stora kan de stanna kvar i gallblåsan och ibland fastna i en gallgång. Blir det inflammerat och gör ont kan gallblåsan behöva opereras bort. 


Bukspott

Långt bak i buken, alldeles framför ryggraden, finns bukspottkörteln. Där bildas 1,5 till 2 liter bukspott varje dygn som sedan rinner vidare ut i tolvfingertarmen. Bukspottet innehåller ämnen som kemiskt “klipper sönder” maten, det vill säga bryter ner den i mindre beståndsdelar. Dessa ämnen kallas för enzymer. I bukspottet finns det också ämnen, bikarbonat, som gör maten lite mindre sur efter passagen genom magsäcken. 

Dessutom frigörs till exempel hormonet insulin som fungerar som en nyckel som låser upp kroppens celler och släpper in det socker som ska användas som energi inne i cellen. För mycket socker i blodet kan skada kroppens celler och för lite gör dig yr och matt eftersom det då inte finns tillräckligt med energi till cellerna i hjärnan och musklerna. När blodsockernivån blir för låg är det i stället hormonet glukagon som frigörs från bukspottkörteln, för att släppa ut en del av leverns lagrade socker. 


Vet du att:

  • Ju fler olika sorters bakterier du har i din tarm när du är liten, desto mindre är risken att du utvecklar allergi.