Hoppa till huvudinnehåll

Magsäcken

Magsaft

Körtlarna som sitter i magsäckens slemhinna producerar två till tre liter magsaft per dygn. Magsaften innehåller bland annat saltsyra som hjälper till att bryta ner maten och ha ihjäl bakterier vi kan bli sjuka av. Det är enormt surt i magen - ungefär pH 1,5. Ändå fräts inte magen sönder. Det beror på att det finns ett lager slem inuti magsäcken som skyddar den.  

Ibland kan magsäcken ändå skadas så att det blir ett magsår. Numera vet man att orsaken oftast är en speciell sorts bakterie - Heliobacter pylori - en av få bakterier som kan överleva i en så sur miljö som magsäcken! Med antibiotika läker magsåret inom några veckor. För mycket av vissa sorters värktabletter kan också skada magsäckens slemhinna så det är bättre att fundera på varför du har ont i huvudet och lösa problemet med vatten, mat eller vila om det går!  

Prova att lägga örat mot en kamrats mage och lyssna till ljuden från magen eller tarmarna. Låt din kamrat dricka lite vatten - och gör om samma sak. Lyssna till vattnet när det kommer ner i magen! 


Muskelkraft

Magsäcken sitter mycket högre upp i kroppen än du kanske tror. Den börjar strax nedanför vänstra bröstvårtan och slutar strax under revbenen på din högra sida. Här knådas maten tillsammans med magsaft i flera timmar så att den blir lös som välling och kan pressas vidare ut i tolvfingertarmen. Det går automatiskt utan att du behöver tänka på det. När magen är tom kan den börja kurra, även om det oftast är tarmarna du hör när det kurrar “i magen”. Då rör sig tarmarna och signalerar att de vill ha mat att jobba med! 


Nedre magmunnen

Magsäcken ser faktiskt ut som en avlång säck, där det ungefär får plats en och en halv liter mat blandat med vätska. Den har två öppningar - den övre magmunnen som kommer från matstrupen och den nedre magmunnen som går till tunntarmen. När magsäcken är tom är den veckad, och när den fylls plattas vecken ut. I fårorna finns körtlar som tillverkar magsaft - det behövs för att bryta ner maten. 


Bukhjärnan

Vi har en “hjärna” även i magen och tarmarna - vår bukhjärna. I själva väggen, mellan musklerna och slemhinnan i mag-tarmkanalen, finns ett komplicerat nervsystem. Det behövs för att kroppen hela tiden ska kunna styra vad som händer med den mat vi äter så att alla celler i kroppen alltid har den energi och näring som de behöver. Signaler kan gå direkt från bukhjärnan till vår hjärna för att det ska gå snabbt. Det gör också att du till exempel kan må illa och få ont i huvudet av att du är hungrig eller törstig.  

Ibland kan man få ont i magen - eller oftast tarmarna egentligen. Det kan bero på väldigt många olika saker - exempelvis stress och oro för något. Ont i magen kan också bero på att bakterier har gett dig en magsjuka eller att du har ätit något som kroppen hade svårt att bryta ner och som ger dig gaser i tarmarna. Skulle du plötsligt få riktigt ont i magen kan det också vara blindtarmsinflammation som du kan läsa mer om vid tjocktarmen. 


Vet du att:

  • Magsäcken skulle frätas sönder av magsaften om dess egna celler inte själva producerade ett skyddande slemlager.
  • Vegetarisk och varierad kost ger fler sorters bakterier i tarmen än kött och mättat fett.