Hoppa till huvudinnehåll

Mat & välbefinnande - ”Doktorn svarar” om kost och hälsa

– Någonting jag har grunnat lite över är om man tittar på människan som vilket däggdjur som helst – och tittar på tänder, mage, tarmar och liknande – vad skulle man då kunna tro att vi är gjorda för att äta egentligen?

Med den frågan inleder patientinformatör Bruno Clevström samtalet med professor Charlotte Erlanson-Albertson kring kost och hälsa. Hon är professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet och forskar kring aptitreglering och energibalans.

Snabbmat, hunger och fetma

I programmets första del får du bland annat höra Charlotte berätta mer om snabbmaten och den ”fetmaepidemi” som kom för ungefär trettio år sedan, om fasta och att bli hungrig. Matens koppling till välbefinnande och stress berörs också.

Faror med det söta?

– Det första tecknet på att jag är hungrig är att jag börjar fantisera om mat, och det styrs av hungersignaler till hjärnan.

I del två handlar Brunos och Charlottes samtal om när på dygnet det är bäst att äta, om varför söta drycker är bekymmersamma för den som vill gå ner i vikt, olika sockerfällor och lightprodukter.

Charlotte svarar även på frågor om kosttillskott, energidrycker och varför det är viktigt för äldre att röra sig mer. Hon berättar också vad som händer med smaken när vi åldras, möjliga risker med fetmaoperationer och om mättnadssignaler till hjärnan.

Programmet är uppdelat i två 20-minuters långa avsnitt:
 


Inspelning av "Doktorn svarar" på Patientforum, Malmö, januari 2014. Aktuellt om Vetenskap och Hälsa.