Hoppa till huvudinnehåll

Munnen

Tänder

Som barn har du 20 mjölktänder, men de tappar du fram till du är ungefär tretton år så att de större tänderna som du ska ha resten av livet får plats. Vuxna har 28 tänder, och om det får plats ytterligare fyra tänder till - visdomständerna. 


Tungan

Du har kanske kikat på tungan och sett uppbuktningarna på den. Det är smaklökarna - öar av sinnesceller - som hjälper oss att känna olika smaker - salt, sött, surt och beskt. Det finns också en femte smak som kallas för umami som förstärker de andra smakerna och har genom evolutionen hjälpt oss att hitta proteinrika livsmedel. På senare år har forskare även upptäckt att det finns smakceller som reagerar på fet och krämig mat.

Smakcellerna får oss att uppskatta mat som vi kan använda som byggstenar i vår kropp, och hjälper oss att undvika farlig mat. Exempelvis kan gifter många gånger vara beska. Längst ut på tungan känner du lättast den söta smaken. Långt fram på tungans båda sidor finns många smaklökar som känner av salt smak. Den sura smaken känner du mest av på tungans sidor lite längre bak och den beska smaken allra längst bak på tungan.

Smaklökarna finns inte bara på tungan utan också i svalget och i gommen. 

Saliv

Vi behöver bara tänka på god mat så vattnas det i munnen. Hjärnan gör kroppen beredd på att vi snart ska äta. Vårt spott - eller saliv som det också kallas - behövs för att hjälpa till att bryta ner maten och få konsistensen på det vi äter att bli mjuk och smidig. Mer än en liter saliv per dag sprutas ut i munnen hos oss!

Saliven kommer från spottkörtlarna - tre stycken mynnar på varje sida inne i munnen och under tungan. Saliven innehåller olika ämnen som bryter ner maten. Ett exempel är enzymet amylas som delar upp stärkelse i mindre delar så att kroppen lättare kan använda det som energi. Visste du att saliv också innehåller ämnen som kan döda skadliga bakterier! 


Gomspen & struplock

En reflex gör att du sväljer maten ner i matstrupen och samtidigt stängs ett lock för öppningen till luftstrupen. Om du tittar allra längst bak i munnen ser du också något som kallas för gomspenen. Det är en flik som fälls bakåt och uppåt och bildar ett lock över gången upp till näshålan när vi äter och dricker. Vi vill ju heller inte att maten ska åka upp i näsan när vi äter!

En rap är luft som följt med ner i magen och som kommer tillbaka upp genom matstrupen och munnen. Hickan däremot kommer sig av att du har fått kramp i mellangärdet – diafragman – och det bildas ett ljud när struplocket i halsen stängs, samtidigt som du andas in.
 


Vet du att:

  • Emaljen som täcker våra tänder är kroppens hårdaste vävnad. 
  • Munnens spottkörtlar bildar 1-1,5 liter spott varje dygn. Spottet hjälper till att sönderdela maten. 
  • Stärkelse från maten "klipps sönder" i munnen, av enzymet amylas. Detta enzym finn i vårt spott.