lu.se

Vattenhallen Science Center

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Tarmkanalen



Med denna utställning hoppas vi kunna bidra med ny kunskap och förståelse för funktionerna hos organen i matsmältningssystemet och vilka biologiska, kemiska och mekaniska processer som är involverade i vår matsmältning.

Vi vill också ge en överblick över vad våra viktigaste näringsämnen består av, hur och var de delas upp i mindre delar i systemet, vilka faktorer som påverkar dem och hur de reser från matsmältningssystemet till andra organsystem i vår kropp.



STATIONERNA


1. Munnen - Tänder 2. Munnen - Saliv 3. Matstrupen 4. Magsäck - magsaft 5. Magsäck - muskelkraft 6. Magsäck - Nedre magmunnen 7. Tolvfingertarmen 8. Tunntarmen - Epitelenzym 10. Tunntarmen - Absorption av kolhydrater, proteiner och fett 11. Tjocktarmen - Absorption av salt 12. Tjocktarmen - Fermentering av fiber & nedbrytning av laktos 14. Tjocktarmen - Bajskomponenter

Station 9 - Bakteriedriven cellaktivering (endast för besökare med M1) 

Station 13 - Bakteriediversitet (endast för besökare med M1)


INSTRUKTIONER

Som besökare i Tarmkanalen guidas du av vår personal, i grupp och under speciella tider. 

Skolbesökare  

  • Välj en maträtt.
  • Sätt samman matmolekylen och ta med dig en tagg in i Tarmkanalen.  

Allmänheten  

  • Välj en maträtt. 
  • Ta med en tagg in i Tarmkanalen. 

Meny  

  1. Probiotisk bärsmoothie & knäckemacka
  2. Lösviktsgodis & läsk
  3. Capricciosa med bearnaiseås, vitkålssallad & läsk
  4. Falafelrulle med grönsaker, vitlökssås, hummus & vatten

NYFIKEN PÅ VETENSKAP


Res genom tarmen - följ med kapselkameran på en resa från munnen till ändan 

Mat och välbefinnande – ”Doktorn svarar” om kost och hälsa 


Utställningen Tarmkanalen - matens resa genom kroppen togs fram av Mirjam Mitternacht, som ett examensarbete ”From Mouth To Rectum - a pedagogical exploration of the digestive system”, på masterutbildningen i Industridesign. Utställningen har utvecklades i samarbete med Vattenhallen Science Center och Institutionen för Livsmedelsteknik. Arbetet med att realisera och bygga den har gjorts med stöd av Sparbanksstifelsen Färs och Frosta, Accus, Danone, Probi och Tetra Pak.