lu.se

Vattenhallen Science Center

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Tekniksommarskola

Tekniksommarskola för barn och ungdomar mellan 7-13 år arrangerades 2020 under V30-32. 
 

Urval: De som redan har anmält sitt intresse för tekniksommarskolan 2020 kommer, i första hand, att få erbjudande om att delta. Finnas det platser kvar, så kommer vi att öppna upp för nya anmälningar. 
 

Med anledning av Covid-19 i samhället tar vi Folkhälsomyndigheten och Lunds universitet råd och rekommendationer på största allvar och kan komma att ställa in i det fall de ej går att genomföra på ett säkert sätt. Lunds universitet har en sida som samlar alla nyhetsartiklar, experter och goda initiativ inom universitetet som är relaterade till corona-krisen här: www.lu.se/corona-krisen Tekniksommarskolan 2020 - 7-13 år

Matematik och programmering
V30

Vilka robotar kommer finnas i vardagen om 10 år, hur styrs de samt vilka funktioner kommer de att ha? 

Under veckan kommer vi att lära oss att programmera och hur robotar kan styras på olika sätt. Vi kommer även att fundera vidare på hur vi kan utveckla våra förmågor inom matematiken bakom programmering. Bland annat kommer vi att testa dansprogrammering, Kojo, Edison, Makey Makey, Lego Mindstorms och Micro:bit. Vi bygger egna enklare robotar och pratar om sekvens, styrning och om skillnaden mellan block- och textprogrammering.  

Tillsammans funderar vi ut kluriga idéer och lösningar på hur vardagen kan förändras och förbättras för människan med hjälp av robotteknik. Vi ger oss även ut på äventyr utanför Vattenhallen för att lära oss ännu mer inom programmering och matematik. 


Rymdäventyr. raketer och livet  
V31 

Vi undersöker universum från solsystemet till Big Bang och funderar på om det finns liv i universum.

Under rymdveckorna utforskar vi vårt Universum. Vi lär oss om planeter, stjärnor, galaxer och talar om vad som krävs för att resa ut i rymden och hur en astronaut förbereder sig för en rymdfärd. Vi ser en visning i planetariet, tittar i teleskop, och gör egna experiment där vi lär oss hur astronomi går till och hur forskarna gör för att ta reda på om det finns liv någon annanstans i universum.

För drygt 50 år sedan inträffade månlandningen, vi följer upp vad som hänt sedan dess genom olika projekt som, Lunar X-prize, växthus på månen, rymdturism och enkelbiljetter till Mars.

Vi ger oss även ut på äventyr utanför Vattenhallen för att lära oss ännu mer kring rymden. 


Jorden och klimatet genom tiderna  
V32 

Hur påverkar jorden människans sätt att leva och hur påverkar människan jorden samt vilka tekniska uppfinningar behövs i framtiden för att vi ska må bra tillsammans?  

Under denna vecka fördjupar vi oss i tekniska uppfinningar och jordens utveckling. Tillsammans funderar vi ut finurliga lösningar på hur människan och jorden bättre kan ta hand om varandra. Vi experimenterar, tar fram idéer till nya uppfinningar eller utvecklar tidigare tekniska uppfinningar. Bland annat så testar vi att bygga fruktbatterier, egna vindkraftverk, tillverka globala-målen-loppor, tar del av utställningen om jorden och vi lär oss om hur Vattenhallens stora vattenkraftverk fungerar.

Tillsammans funderar vi ut smarta tekniska lösningar i vardagen som gynnar mänskligheten och som samtidigt tar hand om vår jord. Vi ger oss även ut på äventyr utanför Vattenhallen för att lära oss ännu mer om jorden och klimatet genom tiderna.Praktisk Information

V30-32 genomförs tekniksommarskolan som heldagsläger, kl 10-15

Ålder: 7-13 år - för barn och ungdomar som har gått årskurs 1- 6
Pris: 1800 kr/vecka (5 dagar).
- syskonrabatt 200 kr
I priset ingår lätt lunch, utflykter och diplom. 
Vi kan ta emot max 20 deltagare varje vecka. 

Deltagarna i Tekniksommarskolan delas in i mindre grupper. Varje grupp har en handledare, en student som har arbetat i Vattenhallens skolverksamhet under en längre tid. Tillsammans med personalen på Vattenhallen har de tagit fram uppgifter till och ett program för veckorna. 

Har du frågor så mejla oss på: 
tekniksommarskola@vattenhallen.lu.se 
  

Samtycke för bild eller i film

Blanketter: 

Den 25 maj 2018 trädde en ny lag i kraft, Dataskyddsförordningen, eller GDPR. För aktuell information hänvisar vi till Datainspektionen, som är ansvarig myndighet, samt till universitetets information och riktlinjer på sidorna om Personuppgifter och dataskydd. I universitetets uppdrag ingår det att upplysa allmänheten och informera om vår verksamhet. 

Under Tekniksommarskolan/Workshop fotograferas aktiviteterna varje dag, vi vill därför informera er om att vi ber er skriva under en blankett om samtycke för fotografering/filmning/inspelning för Lunds universitets räkning. Du skriver på en överenskommelse där du samtycker till att Lunds universitet har rätt att använda bilder/inspelningar av dig/ditt barn för att informera om Lunds universitets verksamhet. 

Vill ni inte att ert barn fotograferas/spelas in under Tekniksommarskolan, så berätta det för oss antingen i ansökan (speciella önskemål) eller säg till personalen som tar emot er första dagen. Vi respekterar alltid er önskan!

Ni kan också ladda ner blanketten på denna sidan, skriva under den och ta med den första dagen!