lu.se

Vattenhallen Science Center

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Tekniksommarskola

Tekniksommarskola för barn och ungdomar mellan 7-13 år arrangeras i år under V25-27 och V30-32. 
  

Teman 2018 


Tekniksommarskolan 2018 - 7-13 år

Astronomi, teleskop och universum
V25-27, förmiddagar

Vi undersöker universum från solsystemet till Big Bang och funderar på om det finns liv i universum.

Under rymdveckorna utforskar vi vårt Universum. Vi lär oss om planeter, stjärnor, galaxer och talar om vad som krävs för att resa ut i rymden och hur en astronaut förbereder sig för en rymdfärd. Vi ser en visning i planetariet, tittar i teleskop, och gör egna experiment där vi lär oss hur astronomi går till och hur forskarna gör för att ta reda på om det finns liv någon annanstans i universum.

Det är snart 50 år sedan månlandningen, vi följer upp vad som hänt sedan dess genom olika projekt som, Lunar X-prize, växthus på månen och enkelbiljetter till Mars.

Vi ger oss ut på äventyr utanför Vattenhallen och hälsar på hos en astronom för att lära oss ännu mer om forskning kring rymden. 


Algoritmer och robotar
V25-27 och V30, eftermiddagar 

Vilka robotar kommer finnas i vardagen om 10 år, hur styrs de samt vilka funktioner kommer de att ha? 

Under veckan kommer vi att lära oss att programmera och hur robotar kan styras på olika sätt. Vi kommer även att fundera vidare på hur vi kan utveckla våra förmågor inom matematiken bakom programmering.  Bland annat kommer vi att testa dansprogrammering, Kojo, Makey Makey, Lego Mindstorms och Micro:bit. Vi bygger egna enklare robotar och pratar om sekvens, styrning och om skillnaden mellan block- och textprogrammering. 

Tillsammans funderar vi ut kluriga idéer och lösningar på hur vardagen kan förändras och förbättras för människan med hjälp av robotteknik.

Veckans utflykt går till forskare inom programmering eller matematik. 


Jorden, människan och tekniska uppfinningar
V31-32, heldagar 

Hur påverkar jorden människans sätt att leva och hur påverkar människan jorden samt vilka tekniska uppfinningar behövs i framtiden för att vi ska må bra tillsammans?  

Under denna vecka fördjupar vi oss i tekniska uppfinningar och jordens utveckling. Tillsammans funderar vi ut finurliga lösningar på hur människan och jorden bättre kan ta hand om varandra. Vi experimenterar, tar fram idéer till nya uppfinningar eller utvecklar tidigare tekniska uppfinningar. Bland annat så testar vi att bygga fruktbatterier, egna vindkraftverk och vi lär oss om hur Vattenhallens stora vattenkraftverk fungerar.

Tillsammans funderar vi ut smarta tekniska lösningar i vardagen som gynnar mänskligheten och som samtidigt tar hand om vår jord. 

Veckans utflykt går till Skissernas museum för att bredda och fördjupa oss ytterligare inom ämnet.