lu.se

Vattenhallen Science Center

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Hannas praktikvecka i Vattenhallen

Min praktikvecka i korthet

Detta är en rapport över min praktikvecka på Vattenhallen i Lund. Vi hade som projekt i skolan att praktisera i en vecka inom ett område som intresserar oss. Jag valde Vattenhallen till stor del för Planetariet, som behandlar området astronomi, vilket intresserar mig men även teknikområdet fångade mitt intresse. Faktum är att jag medvetet valde att praktisera i just Lund, eftersom det troligen är här jag vill studera i framtiden.

Måndag
Spänd inför min praktikvecka och efter lite hjälp med att hitta rätt kom jag fram till Vattenhallen där jag skulle praktisera en vecka. Jag blev välkomnad och tagen på en rundtur i lokalerna. Därefter berättade Susana lite mer detaljerat vad jag skulle göra i veckan, som att jag skulle få assistera Anna, Vattenhallens astronom under skolbesök. Detta kommer nog passa mig perfekt! Jag fick några astronomiuppgifter att göra via internet. I min ansökan hade jag skrivit att jag var mest intresserad av astronomi och det känns verkligen som de försökte att jag ska få så många arbetsuppgifter inom detta område som möjligt! De hade också en hel drös med böcker, vilka jag satt och läste igenom. Detta var väldigt uppskattat av mig, att få tid till det.

Efter lunchen anlände det studenter som skulle lyssna på ett föredrag om ESS och MAX IV. På Vattenhallen har de nyligen satt upp en utställning om just dessa nyheter och studenterna ska i framtiden fungera som ”guider” på denna interaktiva utställning. Jag fick sitta med och lyssna på föredraget vilket var riktigt givande för jag hade hört en del om ESS och MAX IV, men nu fick jag ett nytt djup på mina kunskaper inom området.

  
Tisdag
Idag var det meningen att 2 klasser från grundskolan skulle besöka Vattenhallen och att jag skulle få leda en station för dem. Tyvärr hade en klass avbokat, men jag fick istället hjälpa Sara med förberedelser inför morgondagens laboration, att framställa sitt eget schampo. Innan lunch tog Sara med mig på en rundtur, vilket gav mig en ny inblick av universitetet och det var skönt att bli visad runt på området.

Efter den medtagna matlådan blev det lite mer fysiskt jobb, lådor som skulle plockas upp i ett förråd och sorteras. Nästa uppdrag var att plocka isär en mindre robot, vilket innebar en massa pill med små saker, vilket jag älskar! Sedan, plötsligt, var det slut på andra dagen och jag tog bussen hem.

  
Onsdag
När jag kom till Vattenhallen idag var det redan full rulle. En klass av 9:or hade kommit till oss på morgonen. De ska hålla i en teknikmässa i Vattenhallen nästa vecka, för en klass 8:or. Där ska de utföra enklare experiment och förklarar dem för sina kamrater. De har själva fått välja inom vilket område de ville fördjupa sig. En student eller anställd fanns med i varje grupp som visade eleverna hur de skulle gå tillväga m.m. Jag skulle vara med Anna i Planetariet och ta emot 9:orna. Dock var det endast en elev som hade valt ämnet astronomi så jag fick hoppa in och agera elev istället. Tillsammans med Anna satte vi ihop en enkel föreställning, vilken involverade natthimlen, stjärnbilderna, solsystemet och några planeter. Jag och eleven från 9:an sökte fakta om dessa ämnen och körde därefter genom föreställning några gånger själva. Nästa vecka kommer eleven att få hålla i föreställningen själv, med Anna som hjälp. Jag lärde mig en hel del inom astronomi bara genom att sitta och lyssna på Anna!

Eftermiddagens uppgifter visade sig vara en utav mina favoritsaker ännu en gång, pilla med småsaker. Min uppgift var att bygga olika figurer med hjälp av 4D Frame  och fota dem. Bilderna ska användas i en Powerpoint presentation för undervisning om materialet.

Bilder: Inuti Planetariet och ett bygge i 4DFrame.

Torsdag
Denna dag startade liksom förgående dag. Det var dags för ännu en 9:a att träna på sina laborationer och stationer inför teknikmässan nästa vecka.Även denna gång var jag i Planetariet med Anna och det var 3 elever som hade valt att göra en egen föreställning och jag agerade elev. Förmiddagen gick snabbt, och eleverna var väldigt duktiga!

Efter lunch var det 4D Frame som gällde igen! Jag fortsatte med mina byggen och hann med en hel del. Sista timmen för dagen fick jag gå och lyssna på en föreläsning inom astronomi om ”Supermassive Black Holes”. Anna berättade att föreläsningen riktade sig till astronomer och studerande, så jag skulle kanske inte förstå särskilt mycket. Och detta var sant, jag förstod inte ens en fjärdedel av vad det pratades om, men det gjorde inte särskilt mycket för det var riktigt häftigt att få sitta med där! Spänd inför morgondagen som blir min sista dag på Vattenhallen.

 
Fredag
Idag tog jag och Anna hand om den sista 9:an inför teknikmässan nästa vecka. Det var 5 tjejer anmälda och idag agerade jag istället publik till deras föreställning. Jag  gav tips, hjälpte dem att söka information och diskuterade även gymnasieval. Två av tjejerna funderade på att söka till en naturlinje så jag kunde svara på deras frågor utifrån min egen gymnasieutbildning.

Efter ”sista måltiden” fortsatte jag med pillandet, 4D Frame! Jag byggde lite fritt, och tog de sista bilderna till utbildningsmaterialet. När det sedan var dags att sluta och åka tillbaka till Halmstad, fick jag en astronomitidning med mig, gissa om jag blev glad!

 

Reflektioner över veckan

Vattenhallen har verkligen varit en helt fantastisk plats att praktisera på! Mina ”arbetskamrater” för veckan var alltid trevliga och tillmötesgående och hjälpte mig när jag undrade över något. De kom ofta och kollade till mig så att allting gick bra vilket gjorde att jag kände mig väl omhändertagen. Vattenhallen har studenter som arbetar här när till exempel skolor kommer på besök, så det var kul att träffa några närmare min egen ålder också!

Även om jag bara var en vecka i Lund känns det som jag har utvecklats och växt lite som person. Min bror, som jag bodde hos, var borta mest hela veckan, så jag bodde i princip själv, vilket kändes rätt häftigt faktiskt. Att bo ensam och ha ett ”jobb” att gå till, en bra start inför när jag faktiskt flyttar hemifrån.

Jag är väldigt tacksam över att jag fick komma till Vattenhallen. Mina arbetsuppgifter har varit varierande och jag har även fått fortsätta med saker som jag tyckt om, som 4DFrame. De gav mig instruktioner och hjälp när jag behövde det, men gav mig även rum att vara självständig och eget ansvar. De lyssnade på min önskan att få spendera så pass mycket tid som möjligt med astronomirelaterade saker, vilket gjorde mig så glad. Jag lärt mig en hel del saker, dels inom astronomi men även om ESS och MAX IV, som snart ska börja byggas i Lund. Denna vecka har alltså varit lärorik på alla olika sorters sätt och vis.

Ett sista extra tack vill jag ge till Susana, som verkligen fick mig att känna mig välkomnad redan efter bara några minuter. 

Hanna Nilsson 

Bild: utställningen om ESS och MAX IV.