lu.se

Vattenhallen Science Center

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Vad gör en ingenjör eller naturvetare!


Utbildningar vid Lunds tekniska högskola och Naturvetenskapliga fakulteten

Är du intresserad av teknisk högskoleutbildning, läs vidare under LTHs utbildningsprogram  

Du kan också lyssna på IngenjörspoddenSveriges Ingenjörers podcast visar på ingenjörer som talar om vad de brinner för. Här kan du lyssna på hur olika ingenjörer arbetar, i Sverige och utomlands. 

Är du intresserad av Naturvetenskapliga utbildningsprogram 
  

Vad händer efter utbildningen? 

Läs vad före detta LTH-studenter berättar Alumner berättar 

Läs vad Naturvetenskapliga fakultetens studenter säger under fliken Karriär på respektive utbildningssida. 


Ingenjörsporträtt

Björn Mathiasen
Björn Mathiasen

Varför valde du civilingenjörsutbildningen i maskinteknik? 
Jag valde en civilingenjörsutbildning därför att det är en väldigt bred utbildning. Och för att jag alltid har varit intresserad av teknik, matte, kemi och fysik. Egentligen sökte jag till industriell ekonomi i Linköping eller Göteborg men kom inte in och då blev det maskinteknik i Lund istället. Så här efteråt kan jag säga att det var tur för Lund är en väldigt trevlig studentstad.

Vad har du mest nytta av idag från studietiden? 
Att snabbt och effektivt hitta lösningar till problem. Vi drillas i tankesättet att angripa, analysera, planera och lösa problem. Vi ingenjörer älskar att lösa problem! 

Vad är det roligaste med ditt jobb? 
Att leda människor så att de utvecklas samtidigt som våra affärer utvecklas. Och att se nöjda kunder. 

Har du något råd som du vill dela med dig av? 
Planera lagom och staka inte ut ditt liv för mycket. Ha drömmar men lås dig inte vid dem. Om du tror på något så kommer det att gå med rätt fokus och motivation. 

Björn Mathiasen jobbar som Category Manager på IKEA of Sweden. 
Utbildning: Civilingenjör i maskinteknik vid LTH, examensår 2004. 
Tidigare jobb: Gjorde sitt examensarbete på IKEA och har sedan dess jobbat på IKEA of Sweden AB i Älmhult. 
Har du IKEA-möbler hemma? "Jodå, allt från sängar, bokhyllor till köksredskap." 

Utvecklar både människor och teknik

Jag har ett jobb som innebär ett helhetsansvar för affärsutvecklingen inom området Sold Wood. Här kan jag påverka IKEAs framtid, berättar en entusiastisk Björn Mathiasen.

2011 jobbade han som Deputy Manager, dvs. ställföreträdande chef med ansvar för teknikutveckling, kvalitet och miljö inom området vardagsrum och arbetsrum, och med personalansvar för 30 produktutvecklingstekniker.

Björn är civilingenjör inom maskinteknik, läste på LTH, kom till IKEA för att göra sitt examensarbete och blev sedan erbjuden ett jobb.

Jag sökte mig till IKEA därför att det är ett företag med stora utvecklingsmöjligheter. Det är ett globalt företag med möjligheter att få resa. Min dröm är att jobba utomlands ett tag, helst i Asien eller södra Europa. Och så är jag intresserad av möbler och inredning.

Någon ”typisk dag på jobbet” finns inte enligt Björn, vilket passar honom alldeles utmärkt.

Jag utvecklas och lär mig något nytt varje dag! Om jag slutar utvecklas, då blir jag inte stimulerad och då slutar jag på IKEA.

Björn jobbar med långsiktig planering, skapar relationer och bygger nätverk och han träffar många människor, ledare från olika regioner och olika länder där IKEA finns idag. Han reser 30–40 dagar per år och tycker att det är ganska lagom.

En stor del av hans vardag går också åt till att leda och utveckla människor. Han har alltid varit genuint intresserad av hur människor beter sig och velat förstå varför.

Det är så roligt att se människor växa och utvecklas. Om jag inte hade blivit civilingenjör hade jag nog blivit psykolog. Men då hade jag inte kunnat ha det här jobbet. Jag hade inte kunnat leda den tekniska utvecklingen.

Han menar att civilingenjörsutbildningen gav en teknisk grundplattform och träning i att lösa problem, jobba i grupp och att driva projekt. På IKEA har han sedan byggt på med ledarskapsutbildning.

IKEA som företag behöver knappast någon presentation och de flesta har säkert åtminstone någon gång muttrat när de har försökt skruva ihop innehållet i de platta paketen. Kanske blir vi inte förvånade över att IKEA finns i 44 länder men då är det desto mer anmärkningsvärt att det råder en familjekänsla inom företaget och Ingvar Kamprad, IKEAs grundare, ses nästan som en familjefar.

IKEAS huvudkontor i Älmhult

The IKEA way

Björn beskriver IKEA som en arbetsplats med högt i tak där kreativitet uppmuntras och anställda ges möjlighet att testa nya idéer – och även att misslyckas. Under Björns första år på IKEA, då han ansvarade för sofförpackningar, introducerade han en tygpåse till de mer exklusiva sofforna, vilken kunde återanvändas vid flytt. Det blev mycket uppskattat.

Och alla smarta, praktiska lösningar som man så ofta ser när man besöker IKEA – de kommer nästan alltid från personalen. Det är en så kreativ miljö här, hjärnan går liksom bara igång. 

  


Intervjun gjordes 2011 av Eva Bartonek Roxå och Petra Roxå
Foto och reportage: Eva Bartonek Roxå, Vetenskapsjournalist