lu.se

Vattenhallen Science Center

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Anmälan fortbildning 31 oktober 2017

Fortbildningsdag för lärare

31 oktober 2017 anordnar Vattenhallen Science Center tillsammans med Naturvetenskapliga fakulteten lärarfortbildningar. Dagen riktar sig till dig som undervisar i naturvetenskapliga ämnen på gymnasiet eller grundskolan (årskurs F–Gy), men dagen kan även vara relevant för dig som undervisar i samhällsvetenskapliga eller tekniska ämnen. 

Pris: 250 kr/person (exkl.moms), inklusive fika. 

Anmäl dig senast den 24 oktober 2017.

Följande fortbildningar finns att anmäla sig till: 

Här hittar ni e-mailformuläret för anmälan  

Mat och Hälsa

Målgrupp: lärare åk 7-Gy
Max antal deltagare: 20
Lokal: Vattenhallen Science Center, John Ericssons väg 1, Lund
Tid: kl. 09.00 - 12.00 
Kursledare: Olena Prykhodko, PhD, Centrum för preventiv livsmedelsforskning och Monica Almqvist, universitetslektor och föreståndare, Vattenhallen Science Center

Aktiviteten är upplagd med en inledande föreläsning av Olena Prykhodko, om matens betydelse för vår hälsa och senaste forskningen om hur bakteriefloran kan påverka allergier, fetma och vissa sjukdomar. Vi öppnar upp för diskussioner om hur detta ämne kan förstärkas i skolans värld.

Vi avslutar med en timmes aktivitet i Vattenhallens utställning Tarmkanalen – matens resa genom kroppen. 

Solsystemets mindre himlakroppar

Målgrupp: lärare åk F-6 
Max antal deltagare: 26 
Lokal: Planetariet, Vattenhallen Science Center, John Ericssons väg 1, Lund 
Tid: kl. 09.00 - 12.00 
Kursledare: Anna S. Arnadottir, Ph.D, astronom vid Naturvetenskapliga fakultetens planetarium i Vattenhallen

Det finns mycket mer än bara planeter i vårt solsystem. Vi fortsätter att upptäcka nya månar, asteroider och kometer i vårt.

Rymdsonder så som Dawn, New Horizons, Rosetta, Juno och många fler bidrar till vår förståelse genom att resa ut i solsystemet och göra mätningar på plats. I denna fortbildningskurs kommer vi att diskutera vad vi har lärt oss, och hur upptäckter görs med både markbaserade och rymdbaserade instrument. 

Programmering för alla

Målgupp: lärare i åk 4-9 
Max antal deltagare: 20 
Lokal: Fysikum, sal H422, Sölvegatan 14 (H-huset), Lund
Tid: kl. 13.00 - 16.00 
Kursledare: Rolf Niemann, pedagog, Vattenhallen Science Center

Kurstillfället inleds med en presentation om varför vi och våra barn behöver lära sig att programmera. Samhällets digitalisering är kanske den mest omvälvande förändring mänskligheten upplevt, men endast ett fåtal av oss har kompetens och verktyg att påverka förloppet. Alla barn har rätt att lära sig hur datorerna de använder styrs. Det är lika viktigt ur ett demokratiskt perspektiv som för Sveriges framtida kompetensförsörjning. Skolverket föreslår nu att programmering ska införas på skolschemat.

Efter den inledande presentationen sätter vi helt enkelt igång att programmera. Vi lotsar dig igenom programmeringens grundbegrepp och vi går tillsammans igenom ett antal övningar. Målet är att du efter kursen skall kunna komma igång med enkla och roliga programmeringsövningar tillsammans med dina elever. Du behöver ta med en egen dator som kör Windows, MacOSX eller Linux, och du ska installera Kojo på den innan du kommer till kursen, http://www.lth.se/programmera/installera/ 

Kojo är det verktyg professor Björn Regnell rekommenderar för att göra "riktig" programmering tillgänglig för barn. Det har en låg lärandetröskel men samtidigt fördjupningsmöjligheter ända upp till universitetsnivå. Kojo använder Scala som är ett modernt och kraftfullt språk med det allra senaste inom programmeringsforskningen. Om man lär sig Scala som sitt "modersmål" för programmering har man en flygande start i framtidens programmeringsvärld! All mjukvara och övningslaborationer finns fritt att tillgå. 

Klimat och väderprognos

Målgrupp: lärare åk 7-9 
Max antal deltagare: 20 
Lokal: Fysikum, sal H322, Sölvegatan 14 (H-huset), Lund
Tid: kl. 13.00 - 16.00 
Kursledare: Elna Heimdal Nilsson, biträdande lektor, förbränningsfysik

Aktiviteten är upplagd som en föreläsning med utrymme för diskussion samt en övning där exempel på möjliga övningar för elever utförs av lärarna. Under föreläsningen kommer begreppen klimat och väder att diskuteras och viktiga väderfenomen (vind, moln, fronter, osv.) kommer att gås igenom kortfattat, med information om den bakomliggande fysiken. Detta kommer sedan att knytas till väderprognoser och klimatmodellering, vilken data och modeller dessa baserar sig på samt hur resultaten ska tolkas. 


Anmälan till fortbildning 31 oktober 2017

E-mejlformulär; *obligatoriska fält. 
Obs! om du vill anmäla dig till både för- och eftermiddag, fyll i formuläret två gånger!

  

*VÄLJ I VILKEN KURS DU VILL DELTA: