Hoppa till huvudinnehåll

Nils Ryde - Astronomi

Varför började du forska?
Jag var faktiskt aldrig någon amatörastronom men tyckte att fysik var kul och astronomin var det som förde ihop alla ämnen i civilingenjörsutbildningen. Jag ville börja forska och inom astronomin fanns många spännande frågeställningar. Att det blev just Uppsala berodde mest på praktiska omständigheter men det är också nyttigt och stimulerande att byta miljö. Det är därför som man ska åka på post-doc* efter disputationen, jag var 2 år i Texas.

Viktiga händelser?
Att de första mätningarna som vi gjorde gav så jättefina spektra, det är inte så vanligt. Men vi fick ett mycket bra utgångsmaterial att jobba med.

Vad är det bästa med att forska?
Att man är chef över sig själv, att man får jobba med intressanta och smarta människor som man kan bolla sina idéer mot. Då är det lätt att komma i flow. Men samtidigt är det tufft, man kan aldrig luta sig tillbaka mot några rutiner och man jobbar i hård konkurrens med forskare över hela världen.

Vad har du uppnått om 10 år?
Då har vi utvecklat metoderna så att vi kan jobba med enbart infraröd spektroskopi. Vi har också hunnit mäta och analysera data från mer än 1000 stjärnor i bulben och från det kunnat räkna ut hur bulben och hela vår galax har uppkommit.

* Post-doc innebär att en nybliven forskare åker utomlands och forskar något eller några år vid ett annat universitet.



Mer om Nils!

Nils Ryde är forskare vid Institutionen för astronomi vid Lunds universitet. Han studerar röda jättestjärnor och bulber, en sorts utbuktningar i mitten på många galaxer.

Utbildning:Civilingenjör i teknisk fysik vid LTH, därefter doktorsexamen vid Astronomiska observatoriet vid Uppsala universitet. Ämnet för avhandlingen var döende stjärnor och deras atmosfär.
  

Sidansvarig: Vattenhallen Science Center | 2019-03-21