Hoppa till huvudinnehåll
Den yttersta gränsen". Bild: Royal Observatory Greenwich.

Den yttersta gränsen

Män och kvinnor, vuxna och barn: Alla har vi i alla tider tittat upp mot stjärnorna, först med blotta ögat och sen med våra teleskop. Men för att nå ut till rymden har vi behövt uppfinna och bygga tekniska lösningar som kan hjälpa oss övervinna Jordens dragningskraft. Gigantiska raketer och bränsle behövs för att lyfta astronauter från Jorden och ut mot den yttersta gränsen.

Jorden är en av åtta planeter som kretsar runt vår stjärna; Solen. När man observerar planeternas omloppsbanor ser Solsystemet ut att vara relativt platt, men det är viktigt att inse att planetbanorna inte är helt cirkulära, och de lutar en aning hit och dit. Tyngdkraften påverkar både planeter och stjärnornas rörelse i vår Vintergata.

I denna visning lämnar vi Jorden för att flyga ut bland planeterna, och även vidare bortom vårt eget solsystem. Hur långt kan vi nå med vår nuvarande teknologi? Vad kan vi lära oss?  Kommer vi någonsin kunna nå de planeter vi har upptäckt kretsande runt avlägsna stjärnor?
 

Denna visning kan vi även erbjuda på spanska och portugisiska.  Kontakta Vattenhallens reception för detaljer.


Denna visning kan vi även erbjuda på spanska och portugisiska. Kontakta Vattenhallens reception för detaljer.
 

Denna visning passar:

Elever i årskurs 4-6 (mellanstadiet)
Elever i årskurs 7-9 (högstadiet)
Familjer (alla åldrar)

Final Frontier. YouTube video på engelska.


Planetariet är ett samarbete mellan Naturvetenskapliga fakulteten, Avdelningen för astrofysik på Fysiska institutionen och Lunds Tekniska Högskola, LTH.

Sidansvarig: Vattenhallen Science Center | 2021-08-17