lu.se

Vattenhallen Science Center

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Universum i planetariet

Planetariet håller visningar för allmänna besökare alla de dagar som Vattenhallen har öppet, d.v.s. alla lördaga, söndaga samt under skolloven.   För att komma till Planetariet behöver du köpa inträde till Vattenhallen samt biljett till den visning du är intresserad av.  

Vi har ingen åldersgräns i planetariet.  Vi lämnar det upp till föräldrar att bedöma om deras barn är mogna nog att sitta i mörkret och betrakta stjärnorna under en visning (ca 40 minuter).  Däremot kräver vi att alla våra besökare, oavsett ålder, har köpt en biljett.

Det är mörkt inne i planetariet så vi ber er att vänligen att gömma undan alla ljuskällor (så som mobiltelefoner eller blinkande skor).  Detta på grund av att vi vill bevara mörkeseendet hos våra besökare så vi alla kan njuta av stjärnhimlen tillsammans.

Planetariumvisningar

Gränslös nyfikenhet

Denna visning rekommenderas för barn och vuxna från 5 år och uppåt.

Människans nyfikenhet när det gäller vårt Universum är närmast oändlig. I tusentals år har vi tittat uppåt och undrat om himlen helt enkelt är gudarnas domän eller om det kan finns varelser där ute i oändligheten som liknar oss.

I denna visning reser vi från Jorden ut genom vårt Solsystem, besöker Solen och de åtta planeter som kretsar runt den, innan vi åker vidare mot stjärnor och galaxer. Galaxer klumpas i galaxhopar och när vi tittar vidare ser vi den kosmiska bakgrundsstrålningen som ett svagt eko av Universums födelse.

Giordano Bruno talade om oändliga världar medan Emmanuel Kant tänkte sig världar som öar isolerade från varandra. Just nu vet vi bara en sak med säkerhet: Vår kunskap är begränsad, men vår nyfikenhet är oändlig!

Universums mörka hemlighet

Photo: CERN laboratory

Denna visning rekommenderas för barn och vuxna från 9 år och uppåt.

Mörk materia har funnits sedan tidernas begynnelse, från den Stora Smällen.   Under Universums första hundratals miljoner år var tyngdkraften från den mörka materian så kraftfull att den drog till sig den vanliga materian, som muskler till revben, och formade gigantiska strukturer.  De första galaxerna växte där dessa strängar möttes.

Galaxer kolliderade med andra galaxer, och slogs samman för att bilda superkluster med galaxer. Otaliga galaxer drogs samman av den mörka materians dragningskraft, och därifrån växte de till den struktur i Universum som vi ser idag. Utan mörk materia skulle det inte finnas några stjärnor, inga galaxer, inga planeter, inget liv. Utan mörk materia skulle vi själva inte existera.  Men vad är mörk materia för något?

Solsystemet

Denna visning rekommenderas för barn och vuxna från 5 år och uppåt.

Runt vår stjärna Solen kretsar åtta planeter, samt dvärgplaneter, kometer och asteroider. Människor har rest till (och gått på) Månens yta, medan våra grannplaneter har besökts av olika rymdsonder och robotar som har skickat tilbaka bilder och mätningar.  Från dessa lär vi oss ständigt nya saker om Solsystemets olika himlakroppar. I denna visning tar vi oss ut i rymden och lär känna Solsystemet lite bättre. 

Vår närmaste stjärna - Solen

Denna visning rekommenderas för barn och vuxna från 5 år och uppåt.

Vår stjärna, Solen, uppehåller livet här på vår planet och utan den vore vi inte här.  Solen sitter i solsystemets centrum och innehåller mestadelen av solsystemets massa.  Men nu när vårt samhälle litar sig mer och mer på teknologi måste vi hålla ett vakande öga på solen.  Solstormar och rymdväder kan slå ut våra satelliter och även elförsörjningen här på marken.

Vi tittar tillbaka och pratar om hur Solen bildades, hur den är nu och hur den kommer att fortsätta utvecklas.  En dag, många miljardtals år från nu, kommer vår Sol att få slut på energi.  Vad händer då?

This show is also available in English  

 

Från Jorden mot Universum

Foto: ESO/B. Tafreshi

Denna visning rekommenderas för barn och vuxna från 5 år och uppåt.

Natthimlen är både vacker och full av gåtor. Följ med på en upptäcktsresa i både tid och rum där astronomer tittar uppåt och försöker förstå vad de ser.

I dag finns det både mark- och rymdbaserade teleskop som samlar in universum ljus, inte bara synligt ljus utan även infrarött ljus, radiovågor och röntgenvågor. Med hjälp av dessa tittar vi på solsystemets planeter, supernovor och svarta hål, stjärnhopar, nebulosor och galaxer.

Vi bor i ett fantastiskt universum. Varje gång vi tror vi förstår den värld vi lever i överraskar universum oss med nya gåtor och mer komplexitet.

This show is also available in other languages  
  

Stjärnor

Foto: NSC Creative
Foto: NSC Creative

Denna visning rekommenderas för barn och vuxna från 5 år och uppåt. Innan visningen visas den aktuella natthimlen.

Stjärnorna är universums egna kraftverk.  De strålar ut ljus och energi och bokstavligen lyser upp universum.  Människor har sedan urtiden inspirerats av stjärnorna och använt de mönster de utgör för att föra vidare kunskap och värderingar genom berättelser.  Vi följer med jägaren och hans trogna hund och hör berättelser om vetenskapsmän, stjärnor, galaxer och svarta hål.   

This show is also available in English  
  

Vi är astronomer

Vi är astronomer. Foto: NSC Creative
Foto: NSC Creative

Denna visning rekommenderas för barn och vuxna från 5 år och uppåt. Innan visningen visas den aktuella natthimlen.

Har du någonsin undrat vad en astronom gör? Astronomernas värld har förändrats. Idag är det sällsynt att hitta astronomer som sitter ensamma i mörkret och tittar ut genom ett teleskop.  Med dagens teknologi kan astronomerna idag skapa globala nätverk och jobba tillsammans i projekt för att besvara vår tids största frågor.

This show is also available in English  
  

Kosmiskt Ljus

Denna visning rekommenderas för barn och vuxna från 9 år och uppåt.

2015 är ljusets år och detta firar vi i planetariet.  Astronomer använder sina teleskop för att samla in universums ljus och analysera det.  På detta sätt lär vi oss om planeter, stjärnor, galaxer och om vårt universum. 

I denna visning reser vi ut i universum, bekantar oss med årstidernas olika stjärnbilder och med stjärnorna som fyller vår galax.  Vi får se hur universum har utvecklas sedan den stora smällen med galaxer som krockar med varandra och nya galaxer som bildas.

Jorden - En planet bland många

Jorden - En planet bland många. Foto: Planetariet
Foto: Planetariet

Denna visning rekommenderas för barn och vuxna från 5 år och uppåt. Visningen inkluderar genomgång av den aktuella natthimlen och uppfyller Skolverkets nya läroplan för årskurs 1-3.

I solsystemet kan vi se åtta planeter, flera dvärgplaneter och mängder av asteorider och kometer kretsande runt Solen.  I planetariet kan vi lära oss om Jorden och månen, säsonger och stjärnbilder.  Vi utforskar solsystemets åtta planeter, lär oss om stjärnbilderna och att bara för att det kallas för "stjärnfall" betyder det inte att stjärnor kan falla från himlavalvet. 
  

Solstormar

Solstormar. Foto: SDO, NASA
Foto: SDO, NASA

Denna visning rekommenderas för barn och vuxna från 9 år och uppåt. Innan visningen visas den aktuella natthimlen.

Vår sol är en dynamisk stjärna i ständig förändring. Rymdsateliten Stereo är en av många som övervakar solen och de solstormar som kan påverka livet här på Jorden.  Koronamassutkastningar och radioutbrott observeras och analyseras och vi förbättrar våra rymdväderprognoser. Med hjälp av denna rymdsattelit kan vi nu för första gången observera hela solytan. I denna visning får vi ta del av Stereo's arbete i vårt universum.

This show is also available in English  
  

Månen - Nu återvänder vi!

Denna visning rekommenderas för barn och vuxna från 7 år och uppåt. Innan visningen visas den aktuella natthimlen.

På 60 och 70-talet gjorde USA och Soviet Unionen stora framsteg inom rymdteknik genom sitt tävlande om vem som skulle nå Månen först.  Nu har en ny tävling börjat!  Google's Lunar XPRIZE har lovat stora summor till den som kan landa en robot på Månytan, åka runt och skicka tillbaka bilder och data.  Världen över tävlar vi nu om att nå Månen igen och den här gången tänker vi åka dit för att stanna!

This show is also available in English  
  

Foto: ESO

Upplev stjärnorna i Planetariet

Planetariet hittar du inne i Vattenhallens experimenthall. Visningar ges för allmänheten på helger och skollov och biljetter till våra visningar finns då att köpa i entrén.

För att besöka planetariet betalar ni inträde till Vattenhallen samt biljett till en visning.

Information om öppettider, visningar och biljettpriser hittar ni under Besök oss.

Planetariet har 30 sittplatser och utrymme för en rullstol.

Visningarna sköts av astronomer från institutionen för astronomi och teoretisk fysik. Passa på att ställa frågor som du vill ha svar på!

VÄLKOMNA!