Hoppa till huvudinnehåll

Om Planetariet i Lund

Planetariet fyller 40 år - 2018

Nästan exakt på dagen, 40 år efter att GOTO installerade vår optomekaniska projektor, så installerade vi nya datorer och mer kraftfulla grafikkort.  De kraftfulla grafikkorten gjorde att Planetariet gick från att drivas med 6 datorer till att kunna drivas med 4 datorer.  Genom åren har planetariet gått genom flera uppgraderingar så nu finns det inget kvar av originalutrustningen.  

I oktober 2018 firade vi att det var 40 år sedan vi började hålla visningar för allmänheten.  Firandet spanade över en hel helg med nya astronomiaktiviteter, två nya planetariumvisningar, tårtor och utställning om planetariet.
 

Planetariumföreståndare nu och då, Anna S. Árnadottir (nuvarande), Ingemar Lundström och Björn Stenholm.

Planetariumföreståndare nu och då, Anna S. Árnadottir (nuvarande föreståndare), Ingemar Lundström och Björn Stenholm.

Uppdateringar i planetariet 2016

Efter att ha simulerad rymden i 4 år med mjukvaran "Digital Sky 2" uppgraderade Planetariet till "Digital sky - Dark Matter" under hösten 2016.  Den nya mjukvaran tar bättre vara på datorernas minne som gör att vi nu kan simulera mer komplexa rymdfenomen.

Samma år installerades nya stolar i planetariet, finansierade av sparbanken Färs och Frosta.

Digital teknik i Planetariet 2012

När Planetariet flyttade till Vattenhallen, våren 2010, var den optomekaniska planetariumprojektorn redan över 30 år gammal. Den naturvetenskapliga fakulteten bestämde sig att det var dags för en ny utrustning och under våren 2012 installerades Sky-Skans digitala utrustning.

Idag har planetariet en central projektor som kopplas till ett datorkluster med sex datorer. Vidvinkelslinsen ovanpå projektorn möjliggör systemet att producera bilder på hela kupolen. Datorerna simulerar i realtid hela universum och möjliggör för våra besökare att inte bara betrakta stjärnhimlen som den ser ut från jorden, men även att flyga ut i ett simulerat universum för att besöka planeter, stjärnor och avlägsna galaxer. 

Planetariet flyttar till Vattenhallen 2010

Hösten 2009 bestämdes det att Naturvetenskapliga fakultetens planetarium skulle flytta till Vattenhallen Science Center. Ny kupol byggdes på plats och planetariumprojektorn installerades våren 2010. Sedan flytten har flera tio tusentals besökare kommit och fått uppleva stjärnhimlen i planetariet. Visningarna sköts av astronomer från institutionen för astronomi och teoretisk fysik och många av dessa har även produceras av universitetets astronomer.

Planetariet i Lunds vattentorn 2001-2010

I samband med att Institutionen för astronomi flyttade från Stadsparken till sitt nya hem på Sölvegatan flyttades Planetariet in på andra våningen i Lunds gamla vattentorn.Denna lokal visade sig dock vara mindre lämplig då till exempel tornet inte var isolerat och lokalen inte var uppvärmd. Planetariets verksamhet lades ner i flera år och öppnades upp för allmänheten endast en gång om året, på Kulturnatten i Lund.

Planetariet i Stadsparken i Lund 1978-2001

Det var år 1976 dom institutionen för astronomi erhöll en donation på 100 000 kronor från Carl Springers stiftelse i Karlskrona för att bygga ett planetarium. Genom att institutionen lyckades tillskjuta ytterligare 60 000 kronor att en optomekanisk planetariumprojektor från den japanska optikfirman GOTO kunde köpas till Lund. Byggnadsstyrelsen genomförde en ombyggnad av gamla föreläsningssalen på Lunds Observatorium i Stadsparken och planetariet togs i bruk där år 1978.

Planetariets huvudprojektor kunde visa en naturtrogen stjärnhimmel med ca 3000 stjärnor samt sol, måne och de fem ljusstarka planeterna. Tiotals visningar producerades för Planetariet där besökarna fick se till exempel stjärnhimlens förändring med årstid och tid på dygnet, liksom solens, månens och planeternas rörelser. Flera tillsatsprojektorer anskaffades för demonstration av astronomiska företeelser, som till exempel solförmörkelser, meteorer och kometer, supernovor, Vintergatans rotation, universums expansion mm.

Sidansvarig: Vattenhallen Science Center | 2021-07-06