lu.se

Vattenhallen Science Center

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English This page in English

Visningar i planetariet

Ett besök till planetariet tar omkring 50 minuter och visningen hålls av en astronom eller astronomistudent. Före visningen har vi en inledning och efteråt finns det möjlighet till en frågestund för besökarna. Det finns möjlighet att kombinera en visning i planetariet med ett experimentbesök i Vattenhallen.

Nedan kan du läsa om de visningar som just nu är aktuella i planetariet: 

Från Jorden mot Universum

Foto: ESO/B. Tafreshi

Denna visning rekommenderas för barn och vuxna från 5 år och uppåt.

Natthimlen är både vacker och full av gåtor. Följ med på en upptäcktsresa i både tid och rum där astronomer tittar uppåt och försöker förstå vad de ser.

I dag finns det både mark- och rymdbaserade teleskop som samlar in universum ljus, inte bara synligt ljus utan även infrarött ljus, radiovågor och röntgenvågor. Med hjälp av dessa tittar vi på solsystemets planeter, supernovor och svarta hål, stjärnhopar, nebulosor och galaxer.

Vi bor i ett fantastiskt universum. Varje gång vi tror vi förstår den värld vi lever i överraskar universum oss med nya gåtor och mer komplexitet.

Kosmiskt Ljus

Denna visning rekommenderas för barn och vuxna från 9 år och uppåt.

2015 är ljusets år och detta firar vi i planetariet.  Astronomer använder sina teleskop för att samla in universums ljus och analysera det.  På detta sätt lär vi oss om planeter, stjärnor, galaxer och om vårt universum. 

I denna visning reser vi ut i universum, bekantar oss med årstidernas olika stjärnbilder och med stjärnorna som fyller vår galax.  Vi får se hur universum har utvecklas sedan den stora smällen med galaxer som krockar med varandra och nya galaxer som bildas.

Solsystemet

Denna visning rekommenderas för barn och vuxna från 5 år och uppåt.

Runt vår stjärna Solen kretsar åtta planeter, samt dvärgplaneter, kometer och asteroider. Människor har rest till (och gått på) Månens yta, medan våra grannplaneter har besökts av olika rymdsonder och robotar som har skickat tilbaka bilder och mätningar.  Från dessa lär vi oss ständigt nya saker om Solsystemets olika himlakroppar. I denna visning tar vi oss ut i rymden och lär känna Solsystemet lite bättre. 

Månen - Nu återvänder vi!

Denna visning rekommenderas för barn och vuxna från 7 år och uppåt. Innan visningen visas den aktuella natthimlen.

På 60 och 70-talet gjorde USA och Soviet Unionen stora framsteg inom rymdteknik genom sitt tävlande om vem som skulle nå Månen först.  Nu har en ny tävling börjat!  Google's Lunar XPRIZE har lovat stora summor till den som kan landa en robot på Månytan, åka runt och skicka tillbaka bilder och data.  Världen över tävlar vi nu om att nå Månen igen och den här gången tänker vi åka dit för att stanna!

Stjärnor

Foto: NSC Creative
Foto: NSC Creative

Denna visning rekommenderas för barn och vuxna från 5 år och uppåt. Innan visningen visas den aktuella natthimlen.

Stjärnorna är universums egna kraftverk.  De strålar ut ljus och energi och bokstavligen lyser upp universum.  Människor har sedan urtiden inspirerats av stjärnorna och använt de mönster de utgör för att föra vidare kunskap och värderingar genom berättelser.  Vi följer med jägaren och hans trogna hund och hör berättelser om vetenskapsmän, stjärnor, galaxer och svarta hål.   

In English - Stars  
  

Vårt solsystem bland stjärnorna

Vårt solsystem bland stjärnorna. Foto: NASA
Foto: NASA

Denna visning rekommenderas för barn och vuxna från 5 år och uppåt. Visningen inkluderar genomgång av den aktuella natthimlen.

Det finns åtta planeter i vårt solsystem.  Vi har skickad rymdsonder till alla dessa men ännu så länge är Månen enda himlakroppen som människor har besökt.  Mitt i solsystemet sitter vår stjärna Solen och värmer oss.  Men solen är endast en av flera miljarder stjärnor i galaxen Vintergatan och vår galax är endast en av miljardtals galaxer som fyller vårt universum.

Vintergatans alla planeter

Vintergatans alla planeter. Foto: ESO
Foto: ESO

Denna visning rekommenderas för barn och vuxna från 5 år och uppåt. Visningen inkluderar genomgång av den aktuella natthimlen.

Runt omkring vår stjärna Solen kretsar åtta planeter och flera dvärgplaneter.  Men nu har astronomer även upptäckt planeter kretsande runt  andra stjärnor i vår Vintergata.  I denna visning bekantar vi oss med natthimlen, dess stjärnor och stjärnbilder, och sen tittar vi ut i universum.  Tillsammans studerar vi vår galax och galaxens planeter, samt lär oss hur astronomerna har lyckats hitta dessa.
  

Jorden - En planet bland många

Jorden - En planet bland många. Foto: Planetariet
Foto: Planetariet

Denna visning rekommenderas för barn och vuxna från 5 år och uppåt. Visningen inkluderar genomgång av den aktuella natthimlen och uppfyller Skolverkets nya läroplan för årskurs 1-3.

I solsystemet kan vi se åtta planeter, flera dvärgplaneter och mängder av asteorider och kometer kretsande runt Solen.  I planetariet kan vi lära oss om Jorden och månen, säsonger och stjärnbilder.  Vi utforskar solsystemets åtta planeter, lär oss om stjärnbilderna och att bara för att det kallas för "stjärnfall" betyder det inte att stjärnor kan falla från himlavalvet. 
  

Vårt underbara universum

Vårt underbara universum. Foto: ESO
Foto: ESO

Denna visning rekommenderas för barn och vuxna från 9 år och uppåt. Visningen inkluderar genomgång av den aktuella natthimlen.

Nu firar vi att det har gått 50 år sedan Sverige tillsammans med fem andra länder grundade det Europeiska Sydobservatoriet (ESO).   Detta observatorium har gett oss tusentals fantastiska bilder av vårt underbara universum. I denna visning tittar vi på vilka stjärnor och stjärnbilder som finns på natthimlen just nu och lär oss lite om stjärnorna, stjärnhoparna och nebulosorna i vår Vintergata samt om det gigantiska teleskop som används för att undersöka vårt underbara universum.
  

Stjärnor och galaxer

Stjärnor och galaxer. Foto: ESO
Foto: ESO

Visningen "Stjärnor och galaxer" erbjuds endast till gymnasieskolor. Visningen tar 50 minuter.  Planetariets astronom välkomnar frågor och funderingar under visningen.

För gymnasieelever erbjuder vi en livevisning där en astronom från naturvetenskapliga fakulteten berättar om de stjärnor och galaxer som fyller vårt universum.  Astronomi är ett nytt ämne i gymnasiet och för att möta alla de frågor som kan komma upp vill vi bjuda in dessa årskurser varmt välkommen till planetariet.  Detta unika visningstillfälle ger studenterna möjlighet att se astronomisk data i planetariet, resa runt hela vårt kända universum, ger utrymme till att ställa frågor samt ger i stor utsträckning möjligheten att påverka själva visningens innehåll.

In English - Stars and galaxies  
  

Vi är astronomer

Vi är astronomer. Foto: NSC Creative
Foto: NSC Creative

Denna visning rekommenderas för barn och vuxna från 5 år och uppåt. Innan visningen visas den aktuella natthimlen.

Har du någonsin undrat vad en astronom gör? Astronomernas värld har förändrats. Idag är det sällsynt att hitta astronomer som sitter ensamma i mörkret och tittar ut genom ett teleskop.  Med dagens teknologi kan astronomerna idag skapa globala nätverk och jobba tillsammans i projekt för att besvara vår tids största frågor.

In English - We are astronomers 
  

Solstormar

Solstormar. Foto: SDO, NASA
Foto: SDO, NASA

Denna visning rekommenderas för barn och vuxna från 9 år och uppåt. Innan visningen visas den aktuella natthimlen.

Vår sol är en dynamisk stjärna i ständig förändring. Rymdsateliten Stereo är en av många som övervakar solen och de solstormar som kan påverka livet här på Jorden.  Koronamassutkastningar och radioutbrott observeras och analyseras och vi förbättrar våra rymdväderprognoser. Med hjälp av denna rymdsattelit kan vi nu för första gången observera hela solytan. I denna visning får vi ta del av Stereo's arbete i vårt universum.

In English - Solar storms 
  

  

 


Planetariet är ett samarbete mellan Naturvetenskapliga fakulteten, Institutionen för Astronomi och Teoretisk fysik och Lunds Tekniska Högskola, LTH.