lu.se

Vattenhallen Science Center

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

PLANETARIET I LUND

Idag lever många familjer i eller nära städer och detta gör det svårt att hitta en tillräckligt mörk plats för att kunna se stjärnhimlen så som våra förfäder betraktade den. Stjärnor, planeter och vintergatans ljusa band över natthimlen försvinner bland ljuset från gatulampor och annan ljusförorening. Därför uppskattar vi alla att få komma in i Planetariet där stjärnhimlen visas upp på kupolen ovanför besökarna.

Planetariet har funnits i Lund nu i över 40 år, först som en del av Lunds Observatorium nere i Stadsparken, sen flyttade den med Institutionen för astronomi upp till Sölvegatan 27 och nu har Planetariet varit placerat på Vattenhallen Science Center sedan 2010.  Den optomekaniska GOTO projektorn har ersatts med modern digital teknik som kan simulera stjärnhimlen i olika våglängder och som gör det möjligt för oss att flyga ut till både planeter och avlägsna stjärnor och galaxer.
Planetariet i Vattenhallen är ett samarbete mellan Naturvetenskapliga fakulteten, Institutionen för Astronomi och Teoretisk fysik och Lunds Tekniska Högskola. Upplev stjärnorna i Planetariet

Planetariet hittar du inne i Vattenhallens experimenthall. Visningar ges för allmänheten på helger och skollov och biljetter till våra visningar finns då att köpa i entrén.

För att besöka planetariet betalar ni inträde till Vattenhallen samt biljett till en visning.

Information om öppettider, visningar och biljettpriser hittar ni under Besök oss.

Planetariet har 30 sittplatser och utrymme för en manuell eller mindre eldriven rullstol. Vid behov av mer utrymme för rullstolar alternativt permobil, vänligen kontakta oss.

Visningarna sköts av astronomer från institutionen för astronomi och teoretisk fysik. Passa på att ställa frågor som du vill ha svar på!

VÄLKOMNA!

Boka planetarievisning

Skolklasser, lärargrupper, klubbar och andra astronomiskt intresserade grupper kan boka enskilda visningar i planetariet. 

Bokning av grupp för visning i planetariet görs i samråd med vår personal och beror av tillgången på astronomipersonal. 

Planetariet kan bokas för upp till 30 personer/visning.

Pris skolor/föreningar/privata sällskap som vill besöka planetariet dagtid:
800 kr/visning, exklusive moms

Pris skolor/föreningar/privata sällskap som vill besöka oss efter kl 17:00:
1200 kr/visning, exklusive moms

För visning under ett Företagsevent, se eventsidan.

För visning under ett Skolbesök, se skolsidan/välj årskurs.

För övriga frågor mejla: kontakt@vattenhallen.lu.se