lu.se

Vattenhallen Science Center

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Enlightening Imagination - tävlingen

Teknik, matematik och kreativitet

Enlightening Imagination är en nationell och internationell tävling för att uppmuntra elever att lösa problem och omsätta sina idéer i handling på ett kreativt sätt med hjälp av 4DFrame, ett pedagogiskt läromedel, utvecklat i Sydkorea. 

  

Enlightening Imagination är en tävling för att uppmuntra elever att lösa problem och omsätta sina idéer i handling på ett kreativt sätt med hjälp av 4DFrame.

Varje lag bestående av två elever får ett väldefinierat uppdrag. Laget ska beskriva och visa hur de har använt sig av sitt tekniska och matematiska tänkande. Uppdraget ska lösas på 1,5 timme. Bedömningskriterierna sker utifrån tekniska och naturvetenskapliga lösningar, kreativitet, konstnärlighet och samarbetsförmåga.

Två vinnarlag från varje regionstävling går vidare till en svensk final och tävlar då med en digital presentation på engelska. Fem vinnande lag utses som får delta i IMSCC International Math and Science Creativity Competition vid National Science Museum i Seoul, Sydkorea, i oktober 2020.

Obs! Vi kommer inte att skicka några elever och lärare till Sydkorea 2020. Vi arbetar för närvarande med att ta fram ett alternativt vinnarpris inför årets nationella final.


Regionstävling i Vattenhallen 2020

Med anledning av Covid-19, rådande situation och universitetets beslut om att stänga, håller även Vattenhallen stängt tillsvidare. 

 

Enlightening Imagination genomförs i år som en digital tävling. 

Det innebär följande: 

  • Skolorna lånar material av Vattenhallen. 
  • Instruktioner genomförs på distans.
  • Skolorna jobbar på egen hand under april/maj och tar själva ut en vinnare / klass (max 50 elever). 
  • Före den 25 maj skickar skolorna in en videopresentation av de vinnande bidragen, inför riksfinalen i Stockholm 
  • (en kort text, bild på skiss, samt film som visar modellens funktion och rörliga delar, max 2 minuter).
  • Videopresentationerna skickas till stefan.zamudio@vattenhallen.lu.se
  • Nationell vinnare utses den 1 juni. 
  • Vinnarna går vidare till final i den internationella vetenskapstävlingen i Sydkorea, vilken vi förmodar även den kommer att bli digital i år.

Allt sker alltså i begränsad skala - men blir samtidigt ett sätt att fullfölja tävlingen -  och att utforska nya arbetssätt. 

Årets tävling har fullbokat med antal deltagare som vi kan förse med material. Har ni eget 4DFrame material i skolan och vill delta, vänligen kontakta Stefan Zamudio   

Obs! Vi kommer alltså inte att skicka några elever och lärare till Sydkorea 2020. Vi arbetar för närvarande med att ta fram ett alternativt vinnarpris inför årets nationella final.


2019

Vattenhallen gratulerar Vinnarna i tävlingen Enlightening Imagination 2019

Första plats gick till Uri och Christoffer från BMSL - Bilingual Montessori School i Lund.


2018

Vattenhallen gratulerar Vinnarna i tävlingen Enlightening Imagination 2018

Första plats gick till Huong och Rughad från Wieselgrensskolan i Helsingborg.


2017

Vattenhallen gratulerar Vinnarna i tävlingen Enlightening Imagination 2017

Första plats gick till Alva och Elisabeth, klass 8A, Internationella Engelska Skolan i Lund.

Andra plats gick till Sayaf och Mahdi klass 7a, Wieselgrensskolan i Helsingborg.

Regionstävlingen i Vattenhallen genomfördes den 5 maj 2017. 100 elever var anmälda för att tävla i Enlightening Imagination - en tävling för att uppmuntra elever att lösa problem och omsätta sina idéer i handling på ett kreativt sätt med hjälp av 4DFrame, ett pedagogiskt läromedel utvecklat i Sydkorea.

De två vinnarlagen från varje regionstävling i Lund, Stockholm, Trollhättan, Borlänge, Katrineholm, Skellefteå, Alingsås och Umeå, går vidare till en svensk final, där de tävlar med en digital presentation på engelska. De fyra vinnande bidragen i finalen får delta i IMSCC International Math and Science Creativity Competition vid National Science Museum i Daejeon, Sydkorea i oktober 2017.


2016

År 2016 reste 14 elever (7 lag) från Sverige för att delta tävlingen på ett av världens största Science Center, Gwacheon Science Center (Korea National Science Museum) i Seoul. 

Bilder från Gwacheon, Sydkorea 2016 - deltagarna från Sverige. Vinnare i kategorin högstadiet, Sara Wallen och Elias Vitell,  Skuruskolan i Nacka.
Se fler bilder från resan 2016 på Vattenhallens facebooksida (ny flik).


2015

Science center som arbetar med 4DFrame har i många år önskat att svenska elever ska få tillfälle att delta i ”Math and Science Creativity Competition” i Sydkorea. 2015 var första året som det blev verklighet. 

Bild: Jeonju, Sydkorea 2015 - vinnarna Charlie och Eric, från Lund (närmast i bild) och Trollhättans vinnare, blev uppmärksammade på scen.


Bilder: Invigning av 4DFrames nya kontor i Seoul 2015 och svenskar i Seoul.


Se fler bilder från resan 2015 på Vattenhallens facebooksida (ny flik).


2014

21-28 Oktober 2014 anordnade Mariana Back och Tom Callen, Nordic4DFrame i Stockholm, en studieresa till 4DFrame i Sydkorea. Med på denna studieresa var Annelie Bergman, Borlänge Kommun, Susana Bernardini, Vattenhallen Science Center i Lund och Maria Karlsson, hållbarhetskonsult i Stockholm.
 

Bild: Ho Gul Park, grundare av 4DFrame. Tom Callen och Mariana Back, Susana Bernardini och Maria Karlsson.


Tävlingen I Sydkorea har genomförts nationellt i flera år, sedan 2015 med internationellt deltagande. I tävlingsorganisationen finns rutin och stor erfarenhet. Sedan några år tillbaka, har dessutom svenska lärare, science center pedagoger m.fl. deltagit som domare in en internationell jury.

Enlightening Imagination är ett samarbete mellan Vattenhallen Science Center i Lund, Tekniska museet i Stockholm, Tom Tits i Södertälje, Innovatum i Trollhättan, KomTek i Katrineholm, 2047 i Borlänge, Exploratoriet i Skellefteå, KomTek i Alingsås och Umeovatoriet i Umeå. Tävlingen genomförs med bidrag från Skolverket.